Care sunt calitățile pe care trebuie să le dețină un profesor de limbi străine?

Care sunt calitățile pe care trebuie să le dețină un profesor de limbi străine?

Oricât de noi și avansate ar fi metodele de studiere a unei limbi străine și în anul 2023 profesorul continuă să aibă cel mai important rol. De ce? Datorită calităților sale. Principala menire a unui bun profesor este ca să inspire studenții să fie curioși, să-i motiveze să învețe fără a simți presiune, să le ofere posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile lingvistice. 

Dacă ar fi să facem un top al calităților unui profesor atunci principale calitate ar fi pasiunea pe care o are față de limba străină predată. Atunci când iubește cultura și istoria acelei limbi, când continuă să învețe și să folosescă în metodica sa pedagogică acele informații, cursanții rezonează cu acest entuziasm și ei, la rândul lor, își doresc și mai mult să învețe acea limbă.

Pe lângă pasiune, este indispensabil ca cel care predă să cunoască bine gramatica, să aibă o pronunție foarte bună și un vocabular dezvoltat. Doar stăpânind foarte bine aceste elemente va putea fi în stare să-i învețe și pe alții cum să le însușească. Iar aici este extrem de importantă metodica de predare. Deseori nu este suficient să cunoști bine regulile lingvistice, cele de pronunție sau sintagmele. Cel mai bine sunt însușite aceste reguli prin folosirea lor în contextele potrivite, iar aceasta este datoria unui dascăl.

O altă provocare este adaptarea cunoștințelor la temperamentul și profilul generațiilor. Fiecare generație are caracteristicile sale, valorile după care se ghidează, comportament specific. Și pentru fiecare cursant profesorul trebuie să aibă o cheiță diferită de motivare și învățare. O cultură generală bogată, o cunoaștere bună a realității în care trăim, o înțelegere a societății – toate acestea sunt beneficii în relația cu studenții.

Cunoscând bine profilul cursanților săi, un profesor va reuși să găsească noi modalități de a învăța mai interesant limba străină. De la jocuri de societate și până la urmărirea unor filme deosebite, fiecare activitate da aduce un plus dacă va fi atent aleasă. Cunoașterea bună a tradițiilor din acea țară în care se vorbește acea limbă străină este un alt factor important pentru un învățător.

La Lingua Transcript punem mare accent pe valoarea profesorilor și feedback-ul primit de la cursanți. Așa ne dăm seama că suntem o echipă cu aceleași valori și principii, iar rezultatele nu întârzie să apară.

O altă calitate importantă a unui profesor de limbi străine este răbdarea. Este nevoie de multă perseverență pentru a se adapta la capacitățile de învățare ale fiecărui cursant, pentru a-și adapta metoda de predare la tipologia studentului. Experiența din școala noastră ne spune că doar așa putem atinge rezultatele pe care le dorim. Fiecare cursant este diferit, iar unii percep greu feedback-ul lingvistic, mai ales atunci când greșesc, iar asta îi fac și mai mult să fie inhibați. Tocmai de aceea un bun dascăl va găsi cea mai bună cale prin care informația transmisă să fie cât mai constructivă pentru ambele părți.

Dacă și tu vrei să aprofundezi o limbă străină cu un profesor specializat, te așteptăm la cursurile noastre:

Alege cursurile Lingua Transcript!

Caută

Articole recente

Distribuie:

Abonează-te la newsletter