Zece lucruri interesante despre limba germană

Zece lucruri interesante despre limba germană

Limba germană este plină de trăsături ciudate și descrieri poetice, făcând învățarea o experiență fascinantă pentru iubitorii de limbi străine.

1. Se vorbește în mai multe țări

Este cea mai vorbită limbă în Uniunea Europeană – înaintea spaniolei, francezei și chiar englezei. Este limba oficială în Germania, Austria și Liechtenstein și una dintre limbile oficiale în Elveția și Luxemburg. Aceasta ocupă locul 11 ​​în lista celor mai vorbite limbi din lume.

2. Are trei genuri

În multe limbi romanice, substantivele sunt fie masculine, fie feminine, ceea ce le face destul de dificile pentru vorbitorii nativi de engleză. Aceasta merge și mai departe: un substantiv poate fi și neutru. Genul unui cuvânt este determinat doar de gramatică. De exemplu, „Das Mädchen” (fata) este neutră, chiar dacă se referă la o persoană de sex feminin.

3. Toate substantivele sunt scrise cu majuscule

Toate substantivele sunt scrise cu majuscule. Spre deosebire de engleză, această regulă se aplică nu numai numelor proprii; nu există excepții.

4. Are o literă unică

Se folosește alfabetul latin. Are, însă, o consoană suplimentară: ß, numită „Eszett”. Litera nu se află niciodată la începutul cuvântului și, după o vocală lungă sau un diftong, ia forma unui dublu S. Alege acum Lingua Transcript pentru cursuri specializate!

5. Cuvinte unice

Unii termeni nu există în altă limbă. De exemplu, „fremdschämen” se referă la rușinea resimțită în numele altei persoane. Iar „Fernweh” (a avea poftă de aventură) este opusul „Heimweh (dorul de casă).

6. Cel mai lung cuvânt german

Este cunoscută pentru cuvintele nesfârșit de lungi. Unul dintre cele mai lungi este „Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung” (regulament privind delegarea de autoritate cu privire la permisele de transport terestre).

7. Engleza are proveniență germanică

La fel ca engleza și olandeza, germana face parte din limbile germanice de vest. Dacă ești vorbitor de engleză, îți va fi mult mai ușor să înveți și vei găsi o mulțime de cuvinte care sunt similare în ambele limbi. Fii atent, totuși, există câteva cuvinte care arată și sună la fel, dar au înțelesuri total diferite.

8. Are niște proverbe bizare și hilare

Unele dintre proverbele noastre preferate sunt ‘‘Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei’’ (‘‘Totul are un sfârșit, doar cârnații au două!’’) și cea mai încântătoare zicală, ‘‘Das ist nicht dein Bier!’’ (‘‘Aceasta nu este berea ta!’’) ceea ce înseamnă „Nu e treaba ta!”

9. Este „limba scriitorilor și gânditorilor”

Aceasta a fost adesea menționată ca limba Dichter und Denker sau a scriitorilor și gânditorilor. De exemplu, marele Johann Wolfgang von Goethe – autorul epopeei Faust – este considerat una dintre cele mai mari comori naționale. Alți gânditori teutoni noti sunt Kant, Marx, Humboldt și Nietzsche.

10. Se laudă cu cuvinte care pur și simplu nu există în alte limbi

Una dintre cele mai bune trăsături ale acestei limbi este talentul său de a crea cuvinte noi, hiperspecifice, care exprimă viața mai perfect decât ar putea orice cuvânt românesc vreodată. De exemplu, Schadenfreude descrie fericirea derivată din nenorocirea, rănirea sau durerea altcuiva. Torschlusspanik rezumă perfect teama care se strecoară odată cu vârsta și conștientizarea că timpul se scurge, evocând un sentiment de urgență de a realiza sau de a face ceva înainte de a fi prea târziu.

Îți dorești să înveți această limbă fascinantă? Alege Lingua Transcript!