8 Tips & Tricks pentru a fi fluent într-o limbă străină

8 Tips & Tricks pentru a fi fluent într-o limbă străină

Îmbunătățirea vocabularului, pronunției și gramaticii în orice limbă internațională poate fi o provocare, dar una plină de satisfacții. Iată câteva sfaturi și trucuri care te-ar putea ajuta să înveți repede și bine o limbă de circulație internațională:

1. Citește frecvent în limbile pe care dorești să le înveți.

Lectura te îmbogățește cu noi cuvinte, expresii și structuri gramaticale și te poate ajuta să înțelegi contexte și trucuri cu privire la utilizarea limbi. Puteți citi cărți, reviste, ziare, bloguri sau orice vă interesează. Încercați să citiți cu voce tare ori de câte ori puteți pentru a vă exersa pronunția și intonația.

2. Ascultă diverse materiale în limba respectivă  

Spre exemplu, dacă dorești să-ți perfecționezi cunoștințele de limbă engleză poți începe prin a asculta vorbitori nativi. Ascultarea te poate ajuta să îți antrenezi urechea și să ajuți gura să reproducă sunetele și ritmul limbajului. 

Poți asculta radio, podcasturi, muzică, audiobook-uri sau videoclipuri într-o anumită limbă. Fii atent la modul în care nativii pronunță cuvintele, silabele și la cum folosesc intonația. Apoi imită-i prin repetarea acelorași sunete, până când ți se pare natural și ușor să pronunți anumite expresii și cuvinte asemenea unui nativ.

3. Conversează des într-o altă limbă, chiar dacă greșești. 

Vorbirea este cea mai bună modalitate de a îți îmbunătăți fluența într-o limbă. Nu-ți fie teamă că faci greșeli, deoarece acestea fac parte din procesul de învățare. Găsește-ți un partener cu care să conversezi sau mergi la, cursuri de engleză, de germană sau de alte limbi, la dezbateri și evenimente cum sunt serile Lingua Transcript. Acestea reunesc cursanți și profesori vorbitori nativi de limbi de circulație internațională. 

Poți găsi un partener de schimburi lingvistice, dar și cursuri online, pe canalele social media. Încearcă să vorbești cât mai mult posibil, chiar dacă trebuie să utilizezi gesturi, imagini sau aplicații online pentru a comunica. Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei învăța mai repede o altă limbă.

4. Scrie de mână într-o limbă străină. 

Scrisul te poate ajuta să-ți îmbunătățești ortografia, gramatica și vocabularul într-o altă limbă. Scrierea de mână te poate ajuta, de asemenea, să îți amintești cuvintele și regulile mai bine decât dacă ai scrie la computer. Poți scrie orice: jurnal, o scrisoare, o poveste, o temă pentru un curs de limbi străine, un rezumat a ceea ce ai învățat. De asemenea, poți utiliza instrumente sau aplicații online pentru a verifica gramatica și ortografia. Cere unui vorbitor nativ să-ți ofere feedback.

5. Vizionează filme sau emisiuni străine. 

În cazul filmelor, le poți viziona fară subtitrare în română sau cu una chiar în limba filmului respectiv. Te ajută să reții mai repede cuvintele și expresiile și să vezi cum se scriu. 

6. Joacă board games în limbi străine, cât și jocuri video

Jocurile de societate îți creează ocaziile ideale să conversezi cu ceilalți jucători din grup, în altă limbă și să te perfecționezi din punct de vedere al fluenței. 

7. Urmărește rețelele sociale și abonează-te la diferite grupuri sau pagini care au postări în limbi de circulație internațională. 

8. Descarcă și folosește aplicații care te ajută să exersezi într-o limbă străină. 
Cu cât îți place mai mult o limbă străină, cu atât vei fi mai motivat să o înveți. În plus, un curs de limbă străină, fie că este curs de germană, de engleză sau de altă limbă, îți oferă deschidere către noi culturi și civilizații și, de ce nu, oportunități de progres în carieră și pe plan personal. 

Mai multe informații despre cursuri de limbi străine din București ai aici.